Wat geeft je hoop voor de toekomst?

Zoals je waarschijnlijk maar al te goed weet, kan de strijd om de natuur te beschermen soms ontmoedigend zijn. Of het nu gaat om een ​​tegenvallende politieke beslissing, een in verval rakende soort of een extreme weersgebeurtenis; de schijnbaar oneindige toevoer van slecht nieuws is niet goed voor het moreel.

Als gevolg hiervan kunnen mensen gemakkelijk het slachtoffer worden van: doomisme: zo overweldigd worden door wanhoop dat ze het gevoel hebben dat ze het gewoon moeten opgeven.

Maar dat kunnen we niet laten gebeuren. Apathie en passiviteit, veroorzaakt door de valse overtuiging dat een naderende apocalyps onvermijdelijk is, zijn net zo gevaarlijk als wetenschappelijke ontkenning.

En we mogen niet vergeten dat er reden is voor hoop! We moeten allemaal begrijpen dat de wereld ten goede kan veranderen, en dat ondanks de vernietiging, zolang er een vogel zingt, die vogel bescherming nodig heeft!

Onze BirdLife-partners in heel Europa en Centraal-Azië zijn elke dag op het veld en vechten om onze planeet te redden. Dus vroegen we hen: wat geeft je hoop voor de toekomst? Hier is een selectie van de antwoorden die ze gaven. Hopelijk kunnen hun antwoorden je inspireren om ‘s ochtends op te staan ​​en ook de goede strijd voort te zetten.

Ierland

Wat geeft mij hoop voor de toekomst? Zonder mankeren het ongeloof zien, dan de opwinding, dan het respect in de gezichten van mensen die net hebben geleerd dat een Gierzwaluw jaren in de vlucht kan doorbrengen zonder ooit te landen, en op dat moment wetende dat deze kleine vogels hen hebben geïnspireerd om onze wereld beter behandelen en de natuur niet langer als vanzelfsprekend beschouwen. Het is alsof je een schakelaar omdraait.

Malta

De beste manier om te beschrijven wat me hoop geeft, is door je te vertellen over een kleine jongen die niet bij ons evenement wilde zijn – hij vond de natuur eng. We lieten hem samen met ons op zoek gaan naar coole minibeesten en legden hem uit dat ze ons geen pijn doen. Na een paar enge momenten werd hij opgewonden om erachter te komen wat er onder de volgende steen zat. Dit is wat mij hoop geeft. Kinderen en hun enthousiasme om te leren, zich aan te passen en te ontdekken.

Spanje

Mijn tante is vorig jaar overleden. Op haar online begrafenis hoorde ik dat ze vóór haar ziekte bevriend was geraakt met een merel die elke ochtend in de tuin op haar hand kwam zitten. Kort voor haar dood ging ze naar de tuin om afscheid te nemen en haar gevederde metgezel te bedanken. De natuur is een onmisbare bron van troost en verwondering; we kunnen het niet opgeven!

Euraziatische Merel (Turdus merulus).  Foto door Niklas Hamann

Israël

Levend in een migratieknelpunt langs een van ‘s werelds grootste vliegroutes, geeft migratie door Israël me hoop. Ondanks alle schade aan de aarde, tonen deze verbazingwekkende vogels veerkracht en volharding. Toegegeven, er zijn dalingen en veranderingen. Er zijn echter nog steeds migratiespektakels te zien, die ons eraan herinneren dat wanneer we de natuur de kans geven, door habitatbescherming en herstel van verloren gegane systemen, vogels terugveren.

Slowakije

Voor ons is geluk wanneer we elk voorjaar vogels zien terugkeren naar hun broedhabitats na hun lange reizen, en we kunnen zien dat ons – soms heel moeilijke – instandhoudingswerk om natuurlijke habitats te herstellen de moeite waard is.

België

Twee dingen geven me hoop: ten eerste dat de natuur positief reageert op de kansen die we haar geven. Opnieuw en opnieuw. Dat raadselachtige dieren als kraanvogels en wolven zich zelfs in een zo dichtbevolkt gebied als Vlaanderen thuis kunnen voelen, geeft me hoop. Ten tweede dat steeds meer mensen geraakt worden door de natuur en daar ruimte voor willen maken in hun leven en hun visie op de samenleving. De discussie gaat niet meer over de behoefte aan meer natuur, maar over de weg ernaartoe.

Kraanvogel (Grus grus).  Foto door Tomáš Bělka

Griekenland

Als je je pessimistisch voelt, de hoop verliest en je moe voelt na vele uren veldwerk of bureauwerk, onthoud dan dat er kinderen zijn die dromen van veilige vliegroutes voor wilde vogels, kinderen die hopen op veilige leefgebieden voor dieren in het wild. Deze kinderen zijn afhankelijk van ons en wij zijn van hen afhankelijk om onze toekomst veilig te stellen!

foto door HOS/BirdLife Griekenland

Hongarije

BirdLife Hongarije heeft een nieuwe jeugdafdeling voor de 16-30-jarigen. Ik was uitgenodigd voor hun oprichtingsevenement, een teambuildingweekend. Het was inspirerend om te zien hoe deskundig en enthousiast deze 17-20-jarige ‘kinderen’ waren, pratend en insecten, vogels en planten identificerend als pro’s, hun telefoons en updates van sociale media vergetend, gewoon genietend in de natuur. Als er in de toekomst zoiets als natuurbehoud bestaat, is dat in goede handen!

Servië

Voor ons hier in Servië is natuur- en vogelbescherming vooral werken met mensen. We werken er hard aan om meer mensen te bereiken en op te nemen in onze projecten en programma’s. Mensen laten geloven in natuurbehoud geeft ons hoop en kracht voor de toekomst.

Tsjechië

Duizenden leden en donateurs steunen ons werk voor vogels en het milieu. Hun vertrouwen, enthousiasme, warme woorden… ze geloven in ons, ze willen dat we namens hen vogels beschermen en we willen ze niet teleurstellen.

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Africansky
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart