Zeevogel van de maand: Arctic Loon/Black-throated Diver (Gavia arctica)

IUCN-status: Minste zorg (LC)

Wereldbevolking: 275.000-1.500.000 personen

Beschrijving:

spanwijdte: 100 – 130 cm

Levensduur: Hoewel er weinig informatie beschikbaar is over de levensduur van deze zeevogels, wordt aangenomen dat ze 20 jaar oud worden. De oudste ooit geregistreerde Arctic Loon was 28 jaar oud.

Verschillende kenmerken: In het broedkleed heeft de volwassene van de Europese ondersoort een zwart bovendeel met enkele witte vierkanten. De kop en achternek zijn grijs en de zijkanten hebben witte en zwarte strepen. Het grootste deel van de keel is zwart, waardoor deze vogel de naam “zwartkeelduiker” krijgt. De onderkant is meestal wit, inclusief de onderkant van de keel. Als het niet aan het broeden is, wordt de zwarte vlek op de keel vervangen door een witte vlek. Je kunt ze ook herkennen aan hun rechte, dolkachtige snavel.

De roep van de mannelijke Arctic Loon, een ritmisch, fluitend, lied is moeilijk te missen, vooral tijdens de broedperiode wanneer het erg luid wordt.

Belangrijkste prooi: Duikers foerageren door vanaf het oppervlak te duiken en onder water te zwemmen. Ze zwemmen vaak langs het oppervlak met hun kop gedeeltelijk onder water, kijken onder water rond, kijkend naar een prooi voordat ze duiken. Tijdens de overwinteringsperiode, wanneer ze meer tijd op zee doorbrengen, jagen ze op vissen, weekdieren, schaaldieren, planten en soms insecten.

fokken

Arctic Loons broeden voornamelijk in nesten op de grond, dicht bij meren. Soms nestelen ze ook op de aanwezige vegetatie op meren. Hun nesten worden meestal twee jaar lang hergebruikt. Ze leggen over het algemeen een legsel van twee eieren, maar helaas overleeft er meestal maar één kuiken om uit te vliegen. De kuikens vliegen het nest twee maanden na het uitkomen uit en worden na twee of drie jaar geslachtsrijp.

Bevolking verdeling

De Europese ondersoort is te vinden op de noordelijke breedtegraden. Ze broeden op grote, diepe zoetwatermeren in Noord-Europa. Ze overwinteren voornamelijk in beschutte kustgebieden van de noordoostelijke Atlantische Oceaan en in het zuiden tot aan de Middellandse Zee, de Zwarte Zee en de Kaspische Zee.

Belangrijkste bedreigingen:

  • Bijvangst (Arctische duikers worden het vaakst bijgevangen in de Oostzee en de Noordzee, maar de impact op de populatie is onduidelijk)

  • Verstoring en versnippering van leefgebieden door menselijke activiteiten op zee

  • Olielozingen aan de kust

  • Natuurlijke roofdieren (voornamelijk zoogdierroofdieren)

BirdLife en de Arctic Loon

De Arctische duiker wordt vaak bijgevangen in de Oostzee, maar ook af en toe in de Middellandse Zee. Onze partners werken aan projecten om de bijvangst van zeevogels en multi-taxa aan te pakken. Het werk van bijvoorbeeld Litouwse Ornithologische Vereniging en RSPB, onze Litouwse en Britse partners, laat veelbelovende resultaten zien in aanpak van bijvangst van zeevogels in de Oostzeevisserij met kieuwnetten.

Leuk weetje

Als arme wandelaars brengen Arctic Loons het grootste deel van hun leven door in het water. Het zijn echter uitstekende zwemmers en krachtige vliegers. Maar ze moeten voldoende afstand over het wateroppervlak afleggen om voldoende kracht te genereren om op te stijgen.

Ze hebben ook een zeer unieke oproep!

Bekijk de vorige zeevogels van de maand:

creditSource link

Africansky
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart