5 november 2016 Workshop: De rol van Diaspora vrouwen in UNSCR 1325

UITNODIGINGlogo-as

African Sky organiseert in het kader van de viering van 16 jaar UN resolutie 1325: Vrouwen, Vrede en Veiligheid, tijdens de Afrikadag op 5 november 2016 in het Koninklijk Instituut voor de Tropen te Amsterdam:

Workshop: De rol van Diaspora vrouwen in UNSCR 1325

Uit de Beijing+20 rapportage komt naar voren dat er aanzienlijke vooruitgang is geboekt ten aanzien van de kritiek gebieden uit het Beijing Platform of Action. De regelgeving in deze kritieke gebieden is verbeterd op het gebied van politieke participatie van vrouwen, gezondheid van moeders en onderwijs voor meisjes. In UNSCR 1325 wordt bevestigd en benadrukt  hoe belangrijke rol van vrouwen bij het voorkomen en oplossen van conflicten en vredesopbouw.

In Nederland is een Nationaal Actie Plan ontwikkeld om UNSCR 1325 in de praktijk toe te passen.  Ook  veertien Afrikaanse landen  hebben een National Actie Plan voor de uitvoering van de VN-Resolutie, o.a.  Burundi, Ivoorkust, Democratische Republiek Congo, Gambia, Ghana, Guinee, Guinee-Bissau, Liberia, Mali, Nigeria, Rwanda ,Senegal, Siërra Leonne en Oeganda. En met uitzondering van Somalië en Soedan hebben de Afrikaanse landen de Convention on the Elimination of all forms of Discrimination Against Women (CEDAW) geratificeerd.

Tijdens deze workshop zullen we discussiëren over de ervaringen en de rol van Afrikaanse Diaspora vrouwen met UNSC Resolutie 1325.

  • Hoe kunnen Diaspora vrouwen betrokken worden bij de besluitvorming in Nederland en hoe in hun landen van herkomst?
  • Wat is de positie van Diaspora vrouwen in de samenleving?

Facilitator:

Zaina Karekezi,  jurist  ( Rwanda)

Sprekers:

Stella Ismail, projectcoördinator project United Voices of Diaspora Women van Stichting African Sky

Osman Dahir, Human Rights Organization DIJHO (Somalie)

Mekka Abdelgabar, Vrouwenorganisatie Nederland-Dafur  VOND (Soedan)

Julienne Doppenberg, St. Tosangana  (Congo)

Mary Kuek, Al Soedanie (Soedan)

Wij hopen u tijdens deze workshop te ontmoeten!

Meer informatie en aanmelden via

www.afrikadag.nl

logo-adag

 

Comments are closed.