BirdLife op het IUCN World Conservation Congress

Ondanks de aanhoudende COVID-pandemie, te midden van de escalerende noodsituaties op het gebied van klimaat en biodiversiteit, leidde Patricia Zurita, CEO van BirdLife, een kleine beleidsdelegatie naar het zojuist gesloten World Conservation Congress van de International Union for the Conservation of Nature (IUCN) in Marseille.

Als Global Director of Science & Policy trad ik toe tot Patricia en Head of Policy Noelle Kumpel, met BirdLife Partners uit Frankrijk, het VK, Spanje, Nederland, Duitsland, Jordanië, Libanon, Tunesië, Marokko, Cabo Verde, Zimbabwe, Palau en de Dominicaanse Republiek. We maakten allemaal deel uit van een menigte van meer dan 5000 persoonlijke afgevaardigden. Andere BirdLife Partners voegden zich online bij 3000 anderen.

We waren verheugd om Razan Al Mubarak te helpen kiezen als president, de eerste vrouw uit de Arabische wereld die de IUCN leidde.

Onze kans om op deze onderling verbonden noodsituaties te reageren en planetaire hulpbronnen eerlijk te delen, wordt snel kleiner – we hebben herhaaldelijk gehoord dat ‘de tijd nu is’ – en krachtig dat ‘er geen vaccin is voor een zieke planeet’. Van cruciaal belang was de aanneming door afgevaardigden van regeringen, de particuliere sector, niet-gouvernementele organisaties (NGO’s), organisaties van inheemse volkeren en op de gemeenschap gebaseerde organisaties van een motie over de noodzaak van een sterk en ambitieus mondiaal biodiversiteitskader dat een duidelijk, meetbaar , actiegerichte routekaart om het verlies aan biodiversiteit op billijke wijze een halt toe te roepen en om te keren en tegen 2030 een natuurpositieve wereld veilig te stellen, om al het leven op aarde nu en voor toekomstige generaties te ondersteunen.

Belangrijk is dat dit een van de twee belangrijkste moties was waarin werd opgeroepen om samen te werken met lokale belanghebbenden om tegen 2030 30% van de planeet te beschermen en te behouden, waarbij de nadruk lag op belangrijke gebieden voor biodiversiteit. Maar tegelijkertijd benadrukten twee noodmoties, die krachtig werden gesteund door BirdLife Partners van over de hele wereld, de bedreigingen voor de Waddenzee en de Werelderfgoedlocaties van Okavango door olie- en gasexploitatie, en riepen regeringen en bedrijven op om hun toezeggingen te handhaven. Dit onderstreept de kritieke behoefte aan verbintenissen op hoog niveau om te vertalen in echte actie ter plaatse, evenals om klimaatverandering aan te pakken en de biodiversiteits- en klimaatagenda’s met elkaar te verbinden.

Patricia Zurita zei: “De mensheid bevindt zich op een keerpunt – en de wereldwijde bijeenkomsten die de komende maanden plaatsvinden over biodiversiteit en klimaat moeten worden gezien als het keerpunt waar we deze crises aanpakken – we moeten de ambitie en toezeggingen die hartstochtelijk en duidelijk zijn verwoord, uitvoeren in Marseille naar de Algemene Vergadering van de VN in september, naar de UNFCCC-klimaat-COP in Glasgow in november en de definitieve Conventie over onderhandelingen over biologische diversiteit en de COP van het Global Biodiversity Framework begin volgend jaar. “

Abonneer op onze nieuwsbrief!

De noodzaak van een meer rechtvaardige, op rechten gebaseerde omkadering van het gehele Global Biodiversity Framework is heel duidelijk gemaakt tijdens evenementen en dialoog op het congres. Het verankeren van op rechten gebaseerde benaderingen, waaronder het recht op een gezond milieu, zoals aangedrongen door de speciale VN-rapporteur voor mensenrechten en het milieu in de openingssessie en, na een oproep van meer dan 1.000 voornamelijk basisorganisaties aan de VN, waaronder BirdLife, werd weerspiegeld in het Marseille Manifest waarin staat dat ‘de Verenigde Naties wordt verzocht leiderschap te tonen door het recht op een veilige, schone, gezonde en duurzame omgeving te erkennen en uit te voeren’.

Zurita legt uit: “Conservatie is niet alleen verplicht en moreel verplicht om rekening te houden met mensen en mensenrechten, maar kan alleen effectief werken door dat te doen. En evenzo is het behoud van de natuur ook goed voor de mens – gezonde mensen hebben een gezonde planeet nodig. Dit betekent dat ieder van ons, waar we ook zijn, aangemoedigd en in staat moet worden gesteld om verantwoordelijkheid te nemen om voor de natuur te zorgen, en het recht moet hebben om ervan te profiteren. Dit is de onderliggende reden voor BirdLife’s 1Planet1Right.org campagne.”

Samenwerking en synergetische samenwerking in alle delen van de samenleving zijn essentieel om de ambitie te verwezenlijken en de drijfveren aan te pakken en de transformationele verandering te zien die onze planeet zo hard nodig heeft. Het is 18 maanden geleden dat de gemeenschap zich op internationale schaal persoonlijk heeft verzameld, en met name de persoonlijke vertegenwoordiging uit vele delen van de wereld was zeer beperkt gezien de pandemie. Er is een belangrijke motie aangenomen over het mogelijk maken van effectieve aanwezigheid en deelname van leden aan toekomstige sessies van de World Conservation Congressen om de gelijkheid en toegankelijkheid in de hele Unie te maximaliseren.

In Marseille hoorden we van leiders en praktijkmensen over de uitdagingen en oplossingen voor het werken in verschillende ministeries, met de biodiversiteitsgerelateerde multilaterale overeenkomsten, met de financiële sector en in de hele samenleving. Dit is nodig om de veranderingen die onze planeet zo hard nodig heeft aan te drijven en vooral om te handelen en door te voeren om een ​​rechtvaardige, natuurpositieve, koolstofneutrale toekomst veilig te stellen – dit decennium is het decennium waarin we onze relatie met de natuur herstellen, voor de omwille van onze toekomst en die van de planeet.

Twee belangrijke moties die wij hebben gesteund, zijn aangenomen. Beweging 101 zet zich in voor een ambitieus, onderling verbonden en effectief instandhoudingsnetwerk op locatie dat alle gebieden vertegenwoordigt die van belang zijn voor biodiversiteit (en inclusief belangrijke biodiversiteitsgebieden) en ecosysteemdiensten, en erkent de rol en het beheer van inheemse volkeren en lokale gemeenschappen. Beweging 131 moedigt voortdurende gezonde financiering aan voor de kritieke Rode Lijst van Bedreigde Soorten waaraan BirdLife met trots bijdraagt ​​met betrekking tot vogels.

Over BirdLife

Bij BirdLife maken we deel uit van een brede coalitie die vastbesloten is om te streven naar een natuurpositieve, CO2-neutrale toekomst. Onze 115 wereldwijde nationale partners vormen ‘s werelds grootste partnerschap voor natuurbehoud. Samen brengen we geïntensiveerde systemische oplossingen voor deze uitdagingen. De strengen van ons DNA zijn wetenschap en natuurbehoud, geïnspireerd en geïnformeerd door onze eeuw van het bestuderen en redden van vogels, een belangrijke indicatorsoort, en hun leefgebieden. We hebben ons georganiseerd in regio’s en continenten, landschappen en zeegezichten, om onze lokale expertise, vaardigheden en bewustzijn in te zetten voor de wereldwijde problemen waarmee we worden geconfronteerd – samen zijn we de kracht van velen.

creditSource link

Africansky
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart