De Franse president Macron wil het vangen van meer dan 110.000 wilde vogels toestaan

Vreselijk nieuws voor wilde vogels in Frankrijk: president Emmanuel Macron heeft zojuist weer toestemming gegeven voor gruwelijke vogelvangstpraktijken die alleen hun plaats in de geschiedenisboeken hebben. De Franse partner van BirdLife, LPO, meldt.

[Read the original version of the article in French on the LPO’s website.]

Ongelooflijk maar waar: de Franse president Emmanuel Macron steunt het stropen van vogels! De dag na het Wereldcongres van de World Conservation Union in Marseille, waar hij zijn vastbeslotenheid uitsprak om de inzet van de bescherming van de biodiversiteit te verhogen tot het niveau van de strijd tegen klimaatverandering, en aan de vooravond van zijn voorzitterschap van de Europese Unie, is de Franse president voorbereidingen treffen om het vangen van meer dan 110.000 wilde vogels toe te staan, hoewel de Franse Raad van State en het Europese Hof van Justitie deze praktijk onlangs illegaal hebben verklaard.

De ontwerpministeriële besluiten hebben tot doel het vangnet toe te staan ​​van:

106.500 Veldleeuweriken (Alauda arvensis) met horizontale netten en hangkooien in vier departementen van Zuidwest-Frankrijk (Landes, Gironde, Lot-et-Garonne en Pyrénées-Atlantiques), hoewel deze soort in Frankrijk en in Europa voortdurend achteruitgaat (er is een daling van 35% van het aantal broedgevallen in de afgelopen 15 jaar in Frankrijk);

1200 Noordelijke Kieviten (Vanellus vanellus) (een bijna bedreigde soort in Frankrijk), 30 Goudplevieren (Pluvialis apricaria), 5800 Zanglijsters (Turdus philomelos) en Euraziatische merels (Turdus merula) met behulp van flapnetten of schuifknopen (ook bekend als de “Ardense tenderie”).

Vanaf vandaag tot 6 oktober moedigt LPO de Fransen aan om deel te nemen aan de online openbare raadplegingen van het ministerie van Ecologische Transitie om zich te verzetten tegen deze ontwerpdecreten.

Openbare raadpleging over de ontwerpbesluiten betreffende de vangst van 98.702 Veldleeuweriken door middel van snoeken in de Landes, Gironde, Lot-et-Garonne en Pyrénées-Atlantiques

Openbare raadpleging over de ontwerpbesluiten met betrekking tot de vangst van 7798 Veldleeuweriken met matoles in Landes en Lot-et-Garonne

Openbare raadpleging over het ontwerpbesluit over de vangst van 1200 kieviten en 30 goudplevieren met netten in de Ardennen

Openbare raadpleging over het ontwerpbesluit betreffende de vangst van 5800 zanglijsters en merels in de Ardennen
Op 6 augustus 2021, naar aanleiding van beroepen van LPO, de Franse Raad van State oordeelde dat zogenaamde “traditionele” praktijken van het vangen van wilde vogels door middel van afwijkingen onder de EU’s Vogelrichtlijn is illegaal. Dit volgde op de historische beslissing van de Franse Raad van State, die op 28 juni 2021, na overleg met het Hof van Justitie van de Europese Unie, de illegale jacht met limoenstokken in vijf departementen van de PACA-regio had bevestigd.

De uitspraak veroorzaakte verontwaardiging bij verschillende leden van het Franse parlement die zich uitspraken ter ondersteuning van de “traditionele” jacht en riep de regering publiekelijk op om nieuwe decreten uit te vaardigen zodat jagers konden blijven vallen.

De nieuwe decreten die worden voorbereid, zijn onwettig. BirdLife Europe ondersteunt de eisen van LPO’s voor hun onmiddellijke schorsing voor de Raad van State als ze ooit worden ondertekend.

Allain Bougrain Dubourg, voorzitter van de LPO, zei: “Ik ben verontwaardigd over het cynisme en het cliëntelisme van de president van de republiek, die vragen doen rijzen over zijn werkelijke overtuigingen. Terwijl de wereldwijde wetenschappelijke gemeenschap ons waarschuwt voor het risico van massaal uitsterven van wilde soorten, reduceert onze regering de biodiversiteit tot een onderhandelingsmiddel bij verkiezingen. Jagen buiten het wettelijk kader is stroperij. En wat dit des te verschrikkelijker maakt, is dat dit slechts een vrijetijdsbesteding is.

creditSource link

Africansky
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart