De basisprincipes van vogelmigratie: hoe, waarom en waar

Oorspronkelijk gepubliceerd in januari 2007; bijgewerkt augustus 2021.

Ganzen die in gerimpelde V-vormige zwermen naar het zuiden trekken, is misschien het klassieke beeld van migratie: de jaarlijkse, grootschalige verplaatsing van vogels tussen hun broed- (zomer)huizen en hun niet-broedgebied (winter). Maar ganzen zijn verre van onze enige trekvogels. Van de meer dan 650 soorten Noord-Amerikaanse broedvogels trekt meer dan de helft.

Waarom migreren vogels?

Vogels migreren om te verhuizen van gebieden met weinig of afnemende hulpbronnen naar gebieden met veel of toenemende hulpbronnen. De twee belangrijkste bronnen waarnaar wordt gezocht, zijn voedsel- en nestlocaties. Hier leest u meer over hoe migratie is geëvolueerd.

Vogels die op het noordelijk halfrond nestelen, migreren in de lente naar het noorden om te profiteren van de snelgroeiende insectenpopulaties, ontluikende planten en een overvloed aan broedplaatsen. Naarmate de winter nadert en de beschikbaarheid van insecten en ander voedsel afneemt, trekken de vogels weer naar het zuiden. Ontsnappen aan de kou is een motiverende factor, maar veel soorten, waaronder kolibries, zijn bestand tegen vriestemperaturen zolang er voldoende voedsel beschikbaar is.

Soorten migratie

De term migratie beschrijft periodieke, grootschalige verplaatsingen van populaties dieren. Een manier om naar migratie te kijken, is door te kijken naar de afgelegde afstanden.

  • noordelijke kardinaal door Kevin Bolton via BirdsharePermanente bewoners migreren niet. Ze kunnen het hele jaar door voldoende voedsel vinden.
  • noordelijke bobwhite door Philip Simmons via BirdshareMigranten op korte afstand relatief kleine bewegingen maken, van hoger naar lager op een berghelling.
  • blauwe gaai door Gary Mueller/PFWMigranten op middellange afstand afstanden afleggen van enkele honderden kilometers.
  • Magnoliazanger door Gerrit Vyn Langeafstandsmigranten verhuizen meestal van broedgebieden in de Verenigde Staten en Canada naar overwinteringsgebieden in Midden- en Zuid-Amerika. Ondanks de zware reizen die ermee gemoeid zijn, is trektocht over lange afstand een kenmerk van zo’n 350 soorten Noord-Amerikaanse vogels.

Het migratiepatroon kan binnen elke categorie variëren, maar is het meest variabel bij migranten op korte en middellange afstand.

Oorsprong van langeafstandsmigratie

Hoewel migratie over korte afstand waarschijnlijk is ontstaan ​​uit een vrij eenvoudige behoefte aan voedsel, is de oorsprong van migratiepatronen over lange afstand veel complexer. Ze zijn in de loop van duizenden jaren geëvolueerd en worden op zijn minst gedeeltelijk gecontroleerd door de genetische samenstelling van de vogels. Ze bevatten ook reacties op weer, geografie, voedselbronnen, daglengte en andere factoren.

Voor vogels die in de tropen overwinteren, lijkt het vreemd om zich voor te stellen dat ze het huis verlaten en op trektocht naar het noorden beginnen. Waarom zo’n zware reis naar het noorden maken in het voorjaar? Een idee is dat de tropische voorouders van deze vogels zich gedurende vele generaties vanuit hun tropische broedplaatsen naar het noorden hebben verspreid. Door de seizoensgebonden overvloed aan insectenvoer en een grotere daglengte konden ze meer jongen grootbrengen (gemiddeld 4-6) dan hun thuisblijvende tropische verwanten (gemiddeld 2-3). Terwijl hun broedgebieden naar het noorden trokken tijdens perioden van glaciale terugtrekking, bleven de vogels terugkeren naar hun tropische huizen omdat winterweer en afnemende voedselvoorraden het leven moeilijker maakten. Deze theorie wordt ondersteund door het feit dat de meeste Noord-Amerikaanse vireo’s, vliegenvangers, tangara’s, grasmussen, oriolen en zwaluwen zijn geëvolueerd uit vormen die hun oorsprong vinden in de tropen.

Wat veroorzaakt migratie?

De mechanismen die migratiegedrag initiëren variëren en worden niet altijd volledig begrepen. Migratie kan worden veroorzaakt door een combinatie van veranderingen in daglengte, lagere temperaturen, veranderingen in de voedselvoorziening en genetische aanleg. Eeuwenlang hebben mensen die kooivogels hebben gehouden opgemerkt dat de trekkende soorten elke lente en herfst een periode van rusteloosheid doormaken en herhaaldelijk naar een kant van hun kooi fladderen. Duitse gedragswetenschappers gaven dit gedrag de naam zugunruhe, wat betekent dat migrerende rusteloosheid. Verschillende vogelsoorten en zelfs delen van de populatie binnen dezelfde soort kunnen verschillende trekpatronen volgen.

Hoe navigeren vogels?

Trekvogels kunnen tijdens hun jaarlijkse reizen duizenden kilometers afleggen, waarbij ze vaak jaar na jaar dezelfde koers afleggen met weinig afwijking. Eerstejaars vogels maken hun allereerste trek vaak alleen. Op de een of andere manier kunnen ze hun winterverblijf vinden, ondanks dat ze het nog nooit eerder hebben gezien, en de volgende lente terugkeren naar waar ze zijn geboren.

De geheimen van hun verbazingwekkende navigatievaardigheden worden niet volledig begrepen, deels omdat vogels verschillende soorten zintuigen combineren wanneer ze navigeren. Vogels kunnen kompasinformatie krijgen van de zon, de sterren en door het magnetisch veld van de aarde waar te nemen. Ze krijgen ook informatie van de positie van de ondergaande zon en van oriëntatiepunten die overdag worden gezien. Er zijn zelfs aanwijzingen dat reukzin een rol speelt, althans bij postduiven.

Sommige soorten, met name watervogels en kraanvogels, volgen hun voorkeursroutes tijdens hun jaarlijkse migratie. Deze routes zijn vaak gerelateerd aan belangrijke tussenstops die zorgen voor voedselvoorraden die cruciaal zijn voor het overleven van de vogels. Kleinere vogels trekken meestal in brede fronten door het landschap. Studies met eBird-gegevens hebben aangetoond dat veel kleine vogels in de lente en de herfst verschillende routes nemen om te profiteren van seizoenspatronen in weer en voedsel.

Migratiegevaren

Een reis maken die zich kan uitstrekken tot een afstand van enkele duizenden kilometers heen en terug is een gevaarlijke en zware onderneming. Het is een inspanning die zowel de fysieke als de mentale vermogens van de vogels op de proef stelt. De fysieke stress van de reis, gebrek aan voldoende voedsel onderweg, slecht weer en verhoogde blootstelling aan roofdieren dragen allemaal bij aan de gevaren van de reis.

In de afgelopen decennia hebben langeafstandsmigranten te maken gehad met een groeiende dreiging van communicatietorens en hoge gebouwen. Veel soorten worden aangetrokken door de lichten van hoge gebouwen en elk jaar worden er miljoenen gedood bij botsingen met de gebouwen. De Fatal Light Awareness-programma, gevestigd in Toronto, Ontario, Canada, en BirdCast’s Lichten uit project, heb meer over dit probleem.

Migratie studeren

kaart met stopplaatsen voor kraanmigratie langs de rivier de PlatteElk voorjaar gebruiken ongeveer 500.000 Sandhill Cranes en enkele bedreigde Whooping Cranes Nebraska’s Platte River als een verblijfplaats tijdens hun migratie naar het noorden.

Wetenschappers gebruiken verschillende technieken bij het bestuderen van migratie, waaronder banding, satelliettracking en een relatief nieuwe methode met lichtgewicht apparaten die bekend staan ​​​​als geolocators. Een van de doelen is het vinden van belangrijke tussen- en overwinteringslocaties. Eenmaal geïdentificeerd, kunnen stappen worden ondernomen om deze belangrijke locaties te beschermen en op te slaan.

Elk voorjaar gebruiken ongeveer 500.000 Sandhill Cranes en enkele bedreigde Whooping Cranes de Central Platte River Valley in Nebraska als verblijfplaats tijdens hun migratie naar het noorden naar broed- en broedgebieden in Canada, Alaska en het Siberische Noordpoolgebied.

Wat is een migrantenval?

Reusachtige levende eiken, zoals deze in High Island, Texas, trekken veel van onze mooiste vogels aan na hun voorjaarsreis over de Golf van Mexico. Met de klok mee van linksboven: Baltimore Wielewaal, Indigo Gors, Kastanje-koprietzanger, Bruinborstzanger, Blauwe Grosbeak, Scarlet Tanager, Zwart-throated Groene Grasmus, Boomgaard Wielewaal, Zwart-witte Grasmus, Blackburnian Grasmus.

Sommige plaatsen lijken een talent te hebben voor het concentreren van trekvogels in grotere dan normale aantallen. Deze “migrantenvallen” worden vaak bekend als hotspots voor vogels. Dit is meestal het resultaat van lokale weersomstandigheden, een overvloed aan voedsel of de lokale topografie.

Kleine zangvogels die in het voorjaar naar het noorden trekken, vliegen bijvoorbeeld direct over de Golf van Mexico en landen op de kusten van de staten aan de Golfkust. Wanneer stormen of koude fronten tegenwind met zich meebrengen, kunnen deze vogels bijna uitgeput zijn wanneer ze het land bereiken. In dergelijke gevallen gaan ze naar de dichtstbijzijnde locatie die voedsel en dekking biedt – meestal live-eikenbossen op barrière-eilanden, waar zeer grote aantallen migranten zich kunnen verzamelen in wat bekend staat als een “neerslag”. Deze migratievallen zijn erg populair geworden bij vogelaars en hebben zelfs internationale reputaties verworven.

Schiereilanden kunnen ook migrerende vogels concentreren terwijl ze het land volgen en dan pauzeren voordat ze over water worden gelanceerd. Dit verklaart waarom plaatsen als Point Pelee, Ontario; de Florida Keys; Point Reyes, Californië; en Cape May, New Jersey hebben een grote reputatie als migratiehotspots.

Voorjaarstrek is een bijzonder goede tijd voor degenen die vogels in hun achtertuin voeren om soorten aan te trekken die ze normaal niet zien. Het aanbieden van een verscheidenheid aan voedselbronnen, water en het toevoegen van natuurlijke voedselbronnen aan het landschap kan een achtertuin aantrekkelijk maken voor migrerende zangvogels.

Bereikkaarten

‘vimeo-‘

Deze geanimeerde kaart laat zien waar Geelborst elke week van het jaar voorkomt. Kaart van eBird-status en trends.

Het is altijd een goed idee om de verspreidingskaarten in uw veldgids te gebruiken om te bepalen of en wanneer een bepaalde soort in de buurt is. Bereikkaarten zijn vooral handig bij het werken met trekkende soorten. Ze kunnen echter verwarrend zijn: het aantal vogels kan van jaar tot jaar variëren, net als bij storende soorten zoals barmsijzen. Ook kan het verspreidingsgebied van sommige soorten vrij snel uitbreiden of inkrimpen, waarbij veranderingen optreden in perioden die korter zijn dan de herpublicatietijd van een veldgids. (De Turkse Tortel is het beste voorbeeld van dit probleem.)

Deze beperkingen beginnen te worden aangepakt door gegevensgestuurde, digitale versies van bereikkaarten. De kaarten worden mogelijk gemaakt door de honderden miljoenen eBird-waarnemingen ingediend door vogelaars over de hele wereld. Dankzij ‘Big Data’-analyses kunnen wetenschappers geanimeerde kaarten maken die de eb en vloed van een soort over het continent gedurende een kalenderjaar laten zien, en grotere bewegingspatronen begrijpen.

Aanvullende bronnen

Migratie is een fascinerende studie en er valt nog veel te leren. Zangvogelreizen, door Miyoko Chu van Cornell Lab, verkent vele aspecten van migratie in een interessante en gemakkelijk leesbare stijl. Het Handbook of Bird Biology van het Cornell Lab biedt nog meer informatie over het verbazingwekkende fenomeen van vogeltrek.

creditSource link

Africansky
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart