Afgelegen zeevogelparadijs ontdekt in de Noord-Atlantische Oceaan dat binnenkort een beschermd zeegebied wordt

Op dit moment werken 15 regeringen en de EU aan de aanwijzing van een beschermd marien gebied in de Noord-Atlantische Oceaan, ongeveer even groot als Frankrijk. Net als op volle zee is deze site een gebied buiten de nationale jurisdictie. Er moet een gedetailleerd beheersplan worden uitgevoerd en gehandhaafd om dit gebied dat rijk is aan mariene biodiversiteit te beschermen.

De naam van het gebied is NACES – de Noord-Atlantische Stroom en Evlanov Seamount – Marine Protected Area.

Deze grote hotspot voor zeevogels is ontdekt door een enorme samenwerking onder leiding van BirdLife International. Met behulp van tracking-, fenologie- en populatiegegevens bracht BirdLife de overvloed en diversiteit van 21 zeevogelsoorten in kaart. Dit onthulde een belangrijke hotspot die jaarlijks wordt gebruikt door 2,9-5 miljoen zeevogels uit meer dan 56 kolonies in de Noord- en Zuid-Atlantische Oceaan, waardoor dit een van de belangrijkste concentraties van trekkende zeevogels in de Atlantische Oceaan is en de eerste ontdekking van zeevogelconcentraties van deze omvang ooit gedocumenteerd op volle zee.

Het is voor het eerst dat een Marine Protected Area op volle zee wordt aangewezen op basis van trackinggegevens.

Bescherming van het beschermde mariene gebied van NACES is nodig om ervoor te zorgen dat het huidige en toekomstige gebruik de biodiversiteit en de ecosysteemprocessen die door de site worden ondersteund, niet in gevaar brengt. Door van deze site een Marine Protected Area te maken, kan deze worden beschermd door verstoring door menselijke activiteiten op zee.

De zeebodem binnen NACES omvat een breed scala aan biotopen en de site wordt gekenmerkt door een complex scala aan bathymetrische kenmerken, waaronder abyssale vlaktes, richels, canyons en onderzeese bergen – inclusief de Evlanov-zeeberg waaraan de site zijn naam ontleent.

BirdLife roept op tot de volledige bescherming van dit gebied, van zeebodem tot zeeoppervlak, om de biodiversiteit en ecosysteemprocessen die de site ondersteunt te beschermen. Na de aanwijzing moet een beheersplan worden ontwikkeld waarin de instandhoudingsmaatregelen voor het gebied worden beschreven, teneinde passende instandhoudingsmaatregelen uit te voeren en te handhaven.

Wereldwijd zijn de zeevogels de afgelopen 50 jaar met 70% afgenomen en vormen momenteel de meest bedreigde groep vogels ter wereld. Vijf wereldwijd bedreigde soorten zijn voor hun voortbestaan ​​afhankelijk van dit gebied: de met uitsterven bedreigde Bermudastormvogel (Pterodroma cahow), en Zino’s Stormvogel (Pterodroma madeira), evenals de Desertas Stormvogel (Pterodroma deserta), Drieteenmeeuw met zwarte poten (Rissa tridactyla), en de Atlantische papegaaiduiker (fratercula arctica) die als kwetsbaar worden geclassificeerd en een snel afnemende populatie hebben.


Het voorstel voor het NACES Marine Protected Area begon in 2016 met een workshop onder leiding van BirdLife International voor zeevogelexperts. Dit leidde tot een enorme inspanning om alle beschikbare zeevogelvolggegevens voor de Noord-Atlantische Oceaan te verzamelen en creëerde een robuuste dataset voor de analyse die uiteindelijk leidde tot de identificatie van het NACES Marine Protected Area. De geïdentificeerde hotspot voor zeevogels werd vervolgens voorgesteld om: OSPAR1 en sinds die tijd heeft het de afgelopen vier jaar nauwkeurig onderzoek en herzieningen ondergaan, voordat het uiteindelijk de finish haalde.


1.OSPAR is het mechanisme waarmee 15 regeringen en de EU samenwerken om het mariene milieu van de Noordoost-Atlantische Oceaan te beschermen.

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Africansky
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart